Forberedelser til Langferd

Saga Farmann for fulle seil fra Østfold mot Vestfold. Foto: Nina Killie Øydvin

Når drømmer og virkelighet møtes

(oppdatert info per februar 2021)

Stiftelsen Oseberg Vikingarv har helt siden starten på byggingen av knarren Saga Farmann ønsket å seile med vikinginteresserte passasjerer på vikingenes gamle handelsruter ut i Europa. Etter grundige diskusjoner og gjennomgang av regelverket med norske og utenlandske sjøfartsmyndigheter har det nå dessverre vist seg å være en drøm som ikke helt lar seg gjennomføre i nåtidens samfunn, der lover og regulativer definerer omfattende krav til skipstrafikken.

Vikingskip er ikke passasjerskip

Det har dessverre vist seg at et åpent treskip, bygd slik man gjorde i vikingtiden, ikke er realistisk å få godkjent som passasjerskip utenfor Norges territoriale farvann. Det finnes ingen forskrifter eller lover som i utgangspunktet gir vår knarr mulighet til å seile lenger enn til Norges territoriale grense. Stiftelsen har i lang tid og med velvillig bistand fra Sjøfartsdirektoratet forsøkt å finne en vei gjennom regler, forskrifter, lover, sjørett osv. for å få Saga Farmann godkjent for seilas med passasjerer utenfor Norge. Det har vist seg at eneste måten å få det til på er å søke eksplisitt godkjenning i hvert eneste land som skipet skal innom eller passere, og dette i dialog/forhandling mellom de norske sjøfartsmyndigheter og hver av de utenlandske sjøfartsmyndighetene.

Stiftelsen har ikke kapasitet til å sikre at en slik prosess fører fram, i tillegg til at sannsynligheten for at en eller flere nasjoner vil avvise å gi skipet godkjenning, vurderes som betydelig.

Vikingskip kan seile som fritidsfartøy

Likevel gjenstår det én mulighet: Saga Farmann kan seile ut i Europa som fritidsfartøy! Farmann Båtlag, som bemanner skipet med trente vikingskipsseilere, har lov til å seile også utenfor Norges territorialfarvann. Da gjelder nemlig reglene for fritidsfartøy – på linje med private seilbåter.

Bli med på tokt ut i Europa

Farmann Båtlag har påtatt seg å planlegge og gjennomføre tokt ut i Europa, der skipet bemannes med båtlagets medlemmer og seiler som fritidsfartøy.

Du kan bli med på slike tokt som fullverdig medlem av båtlaget – med de rettigheter og forpliktelser dette innebærer.

For å bli fullverdig medlem, må man melde seg inn, betale kontingent (den anses som allerede betalt for 2021). Og du må forplikte deg til å være med på et minimum av båtlagets aktiviteter og lære å seile Saga Farmann som mannskap. Stiftelsen og båtlaget har veldefinerte krav til obligatorisk opplæring for alle mannskaper og det holdes kurs og treningsturer for å gi alle medlemmer mulighet til å tilegne seg kunnskap og erfaring og dermed bli fullverdig mannskap om bord, så….

Gi drømmen en sjanse
– bli medlem av Farmann Båtlag

19 thoughts on “Forberedelser til Langferd

 1. Når får man informasjon vedr. turen. Det er fullstendig tyst. Hører intet om reisen eller annen informasjon.
  Hilsen Jan Gulbrandsen og Roy Andresen.

  1. Hei jan, har du ikke fått noen av nyhetsbrevene? Da skal vi sjekke opp.
   En gruppe på over 20 mennesker jobber på spreng med planene. Det er et meget omfattende og komplekst arbeid som skal på plass og mange forhold som må sjekkes ut og kvalitetssikres. Turnestart er satt til tidligst 2020.

  2. Hei, du var registrert med en online-adresse. Det er nå rettet og de siste nyhetsbrevene er sendt deg.

 2. Enig med Jan Guldbrandsen, rart at det ikke kommer noen form for informasjon til oss som har meldt sin interesse for å være med. Synes også det er veldig underlig at det ikke kom noen informasjon om reisen til Telemark som dere la ut på 13.7.19. Har ikke sett annet om det i pressen heller enn om ulykken som skjedde ved Tenvik, men kom tilfeldig over vikingveka.no hvor det er program for denne turen.
  Det er rart at dere ikke benytter de anledningene som byr seg til å skape interesse for det dere holder på med. Var på brygga da Farmann og Oseberg dro på lørdag. Undret meg over at det var så få tilstede og at ingen lokalavis dekket begivenheten. Skal dere kunne finansiere det arbeidet dere gjør er det viktig å være synlige!

  1. Hei, dersom du ikke har mottatt nyhetsbrevene må du sjekke spamfilteret ditt. Jeg legger ved sendingsliste under. Under sommerens tokt var vi på NRK daglig med reportasjer og hadde bred dekning i Telemarks aviser samt NRK TV og sm sagt radio.
   Activity Feed
   All Activity

   desember 17th

   Opened the email Saga farmann – nyhetsbrev desember 2019.
   12:40 p.m.

   Was Sent the email Saga farmann – nyhetsbrev desember 2019.
   4:29 a.m.
   september 11th

   Opened the email Saga Farmann – nyhetsbrev 3/2019.
   3:55 p.m.

   Opened the email Saga Farmann – nyhetsbrev 3/2019.
   3:52 p.m.
   september 10th

   Was Sent the email Saga Farmann – nyhetsbrev 3/2019.
   8:35 a.m.
   juni 18th

   Was Sent the email Saga farmann nyhetsbrev nr 2/2019.
   9:48 a.m.
   mars 4th

   Was Sent the email Klåstadskipet – nyhetsbrev 5.
   8:13 a.m.
   august 25th, 2018

   Was Sent the email Klåstad – Nyhetsbrev 3.
   12:52 p.m.

 3. Heisann, kom over dette via en bekjent, og skulle gjerne hatt info om hvordan denne langferden er planlagt, og om det er mulig å delta på deler av reisen, men finner lite info.

  1. Hei, det er mulig å delta på deler av reisen. Informasjon om reisen sendes ut til alle som kjøper mynt og dermed registrerer sin e-postadresse.

 4. Fantastisk prosjekt.
  Var for to år siden og så på byggingen. Fikk da greie på at mastetømmer var et problem. Hvor fikk dere tak i mast og hvilket treslag ble brukt.
  Forøvrig ønsker jeg alle deltagere en fantastisk reise!

  1. Da må du sjekke spamfilteret ditt. Du har mottatt alle nyhetsbrevene: Activity Feed
   All Activity

   desember 17th

   Was Sent the email Saga farmann – nyhetsbrev desember 2019.
   4:29 a.m.
   september 10th

   Was Sent the email Saga Farmann – nyhetsbrev 3/2019.
   8:35 a.m.
   juni 18th

   Was Sent the email Saga farmann nyhetsbrev nr 2/2019.
   9:48 a.m.
   mars 4th

   Was Sent the email Klåstadskipet – nyhetsbrev 5.
   8:13 a.m.
   august 25th, 2018

   Was Sent the email Klåstad – Nyhetsbrev 3.
   12:52 p.m.
   april 30th, 2018

   Was Sent the email Klåstad – Nyhetsbrev 2 – 2018.
   2:52 a.m.
   januar 4th, 2018

   Was Sent the email Klåstad – nyhetsbrev 1- 2018.
   3:37 a.m.

Comments are closed.